För fastighetsägare är skapandet av trygga boendemiljöer inte bara en fråga om säkerhet, utan också om att höja fastighetsvärdet, förbättra boendeupplevelsen och skapa långsiktigt hållbara samhällen. En trygg miljö lockar fler hyresgäster, minskar omflyttning och stärker relationerna inom området. I den här artikeln undersöker vi vilka faktorer som bidrar till trygghet och hur fastighetsägare konkret kan arbeta för att implementera dem.

Vad är en trygg boendemiljö?
En fråga som mer ofta uppdagas i flera av våra uppdrag är vad som egentligen definieras som en trygg boendemiljö. Vi ser det som en plats där de boende känner sig säkra både dag och natt. Det handlar om fysiska faktorer, som säker belysning och synliga grönområden. Men även om social trygghet som i många fall är än viktigare, där grannarna känner tillit till varandra. För fastighetsägare innebär detta att skapa en miljö där hyresgästerna vill bo kvar länge och vill vistas i, vilket minskar omflyttning och ökar fastighetens långsiktiga värde.
Trygghet är också nära kopplat till trivsel. Människor som trivs där de bor är mer benägna att ta hand om sitt område, vilket i sin tur ökar tryggheten och gemenskapen. För fastighetsägare är detta en viktig dimension att beakta när ett område planeras och förvaltas.
Betydelsen av social sammanhållning
Social sammanhållning är en grundsten för att skapa trygghet. När boende lär känna sina grannar och bygger upp relationer ökar känslan av gemenskap. Det handlar också till stor del om att känna en tillit till sin grannar. Här menar vi att fastighetsägare har ett stort ansvar i att stödja detta arbete genom ax att vara synliga i området, kameraövervakning och transparens mot hyresgästerna. Det handlar om mer än att enbart skapa mötesplatser och främja aktiviteter. Att exempelvis ordna gemensamma trädgårdsprojekt, sociala evenemang eller uppmuntra till samlingsplatser mellan byggnaderna är jättebra men det krävs mer.
Fysiska faktorer som påverkar trygghet
De fysiska aspekterna av ett bostadsområde spelar en avgörande roll för upplevelsen av trygghet. Som fastighetsägare är det viktigt att förstå hur planeringen och utformningen av byggnader och omgivningar kan främja eller hämma tryggheten. Här är några nyckelfaktorer att överväga:
Belysning och synlighet
God belysning, minska antalet mörka hörn och skuggade gångvägar påverkar den upplevda tryggheten. Som fastighetsägare kan du säkerställa att alla gemensamma utrymmen, gångvägar och parkeringar är väl upplysta med energieffektiva lampor som tänds automatiskt när det mörknar. Övervakningskameror kan också komplettera detta för att ytterligare förstärka säkerheten.
Grönområden och offentliga utrymmen
Grönområden och välskötta utomhusytor kan verka avkopplande och inbjudande, men de kan också skapa otrygghet om de inte är korrekt planerade. För att säkerställa att grönområden inte blir gömställen för oönskad verksamhet bör dessa vara öppna och synliga från omkringliggande byggnader. Att skapa trivsel i utemiljöer genom att erbjuda sittplatser och lekplatser kan också uppmuntra till mer aktivitet i området, vilket ytterligare ökar tryggheten.
Infrastruktur och tillgänglighet
En välplanerad infrastruktur bidrar till tryggheten genom att säkerställa att människor kan röra sig fritt och säkert i området oavsett tid på dygnet. Här kan du som fastighetsägare i förebyggande syfte påverka hur människor rör sig inom området.
Kommersiella verksamheters påverkan
NCM, som arbetar mycket med kommersiella miljöer, har i uppdrag sett hur mycket rätt kommersiella verksamheter faktiskt påverkar områdets trygghet. Som fastighetsägare har du stor påverkan. Att etablera rätt verksamhet för det specifika området, att etablera en ekonomiskt långsiktigt fungerande verksamhet (det kan vara värt att ge hyresrabatter initialt för att låta verksamheten hitta sina kunder) och att stötta hyresgästerna i att driva en kommersiell verksamhet. Vi har sett många exempel på rätt verksamhet men en okunskap i att driva en kommersiell verksamhet vilket påverkan den kommersiella kvaliteten och kan göra att området känns mer otryggt. Här kan du som fastighetsägare stötta.
Digitaliseringens roll i trygga boendemiljöer
Teknik spelar en allt större roll i skapandet av trygga boendemiljöer. Fastighetsägare kan idag utnyttja digitala lösningar som smarta låssystem, övervakningskameror och appar för grannsamverkan för att öka säkerheten. Dessa teknologier ger de boende mer kontroll över sin miljö och kan bidra till att förebygga brott.
Teknik kan också förbättra trygghetskänslan genom att möjliggöra snabb kommunikation mellan hyresgäster och fastighetsförvaltare. Genom appar och plattformar kan fastighetsägare hantera felanmälningar, informera boende om pågående arbeten eller händelser, och erbjuda en kanal för boendedialog.
Strategisk utveckling med NCM
Som ett konkret exempel på hur fastighetsägare kan skapa trygga boendemiljöer, arbetar NCM Development utifrån arbetssättet 3KO. Det är ett arbetssätt som har utvecklats av Johan Braw i samarbete med forskare Peter Easiasson från Göteborgs universitet och är ett arbetssätt för social hållbarhet i flerbostadshus. 3KO betyder kontroll, konsekvens och kommunikation, och erbjuder en holistisk lösning för fastighetsägare genom att förena tillämpad juridik och modern proptech.
Genom en noggrann analys av både fastighetens förutsättningar och omgivningen, kan NCM utveckla skräddarsydda lösningar som främjar trygghet och långsiktiga värden.
För NCM handlar trygghetsfrågor inte bara om fysisk säkerhet, utan även om att skapa miljöer som uppmuntrar social interaktion och trivsel. Genom att optimera fastigheters fysiska och sociala aspekter, till exempel genom att matcha rätt hyresgäster med lokaler eller integrera hållbara, framtidssäkrade lösningar, arbetar NCM för att både förbättra hyresgästernas upplevelse och säkerställa långsiktig ekonomisk framgång för fastighetsägare.
Med tjänster som spänner från marknads- och omvärldsanalyser till projektledning och ESG-optimering (Environmental, Social, Governance), fungerar NCM som en strategisk partner i utvecklingsprocessen. Genom att kombinera ekonomisk projektstyrning och en djup förståelse för marknadens behov hjälper NCM fastighetsägare att skapa hållbara och trygga boendemiljöer.
Summering
Att skapa trygga boendemiljöer är ett mångfacetterat arbete som kräver förståelse för både fysiska och sociala faktorer. För fastighetsägare innebär detta att tänka långsiktigt och ta hänsyn till allt från att bygga grannarnas tillit och sätta upp belysning till att vara proaktiva och nyttja rätt digitala lösningar. En trygg miljö är inte bara en säker miljö – det är en plats där människor trivs, engagerar sig och vill stanna länge.
Genom att följa beprövade arbetssätt, strategier och implementera åtgärder som främjar social sammanhållning, hållbarhet och tillgänglighet, kan fastighetsägare inte bara öka tryggheten, utan även höja värdet på sina fastigheter och bidra till ett bättre samhälle.
Fastighetsutvecklare som NCM Development visar hur en genomtänkt och strategisk process kan hjälpa fastighetsägare att nå sina mål, med trygghet och hållbarhet som centrala delar av projektens framgång.
Related Posts
